maj 18, 2024 Prijava
FERMA Forum 2022: Transitioning together. FERMA Student Programme in SI.RISK Student 2022

FERMA Forum 2022: Transitioning together. FERMA Student Programme in SI.RISK Student 2022

Preko razpisa SI.RISK Student 2022 smo v sodelovanju s FERMA Student Programme Aleksandri Amon, magistri ekonomskih in poslovnih ved iz financ in bančništva ter mednarodne poslovne ekonomije, doktorski študentki, mladi raziskovalki in asistentki na katedri za finance na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, oktobra letos omogočili udeležbo na FERMA Forum 2022 v Kopenhagnu. Spodaj so strjeni njeni vtisi.

FERMA Si.RISK

Moji vtisi

Moji vtisi iz FERMA Foruma 2022 so, če jih povzamem na kratko; izjemni. Ne gre le za konferenco na najvišjem globalnem nivoju; gre za srečanje podobno mislečih posameznikov in podjetij z namenom diskusije in izobraževanja o najpomembnejših temah, ki oblikujejo dinamično stroko obvladovanja tveganj. FERMA Forum se je pričel 9. oktobra 2022, z registracijo in dobrodošlico. V ponedeljek smo dan pričeli z zajtrkom na temo raznolikosti in vključenosti, nato pa nas je nagovoril predsednik FERME, Dirk Wegener. Sledile so različne aktivnosti in paneli z številnimi zanimivimi gosti; Virginie Tournay, Maroš Šefčovič, Aurore Bardon, Marie-Claire Daveu in drugi.

Tema foruma je bila tranzicija v globalnem okolju, v kakršnem živimo, kjer se poleg povečanja obstoječih tveganj še nenehno srečujemo z novonastajajočimi tveganji, ki izvirajo iz globalnih sprememb; pandemija COVID-19, ukrajinska vojna, povečana okoljska problematika itn. Paneli so se tako osredotočali na obvladovanje tveganj v teh dinamičnih okoliščinah in spreminjajočo se vlogo zavarovanja in managementa. Potekalo je več zanimivih delavnic. Sama sem se udeležila delavnice o zeleni transformaciji, kjer smo podrobneje govorili o Evropskem zelenem dogovoru in izzivih, ki jih prinaša za vse sektorje. Trajnostno poročanje v konkurenčnem gospodarstvu je pomemben izziv, ki so ga različni govorci široko in precizno naslovili.

Naslednji dan sem se udeležila masterclassa na temo trajnosti in aktivnosti za mlade, zaposlene v industriji obvladovanja tveganj. Vse aktivnosti so bile izpeljane premišljeno, kreativno in poučno; ampak slednja je bila moja najljubša. Aktivnost je vodil Marsh z namenom povezovanja posameznikov, aktivnih v tej industriji, na globalni ravni. Na inovativen način skozi igre in diskusije so nas popeljali čez trenutno najrelevantnejše tematike v tej industriji. Osredotočili smo se na okoljska, družbena in upravljalska tveganja (ESG) in imela sem priložnost govoriti s številnimi globalnimi akterji, na primer na področju zavarovalništva, kjer se soočajo z dilemo zavarovanja etično spornih podjetij in luksuzno znamko Chanel, ki se sooča z izzivi obvladovanja tveganj na trgu luksuznih dobrin. FERMA nam je tudi omogočila udeležbo na Lloydovem kosilo za profesionalni razvoj, kjer sem imela čast kositi in diskutirati z njihovim top managementom. FERMA Forum 2022 je bila neprecenljiva izkušnja, ki je zaznamovala moj strokovni razvoj in pogled na industrijo obvladovanja tveganj. Izredno sem hvaležna FERMI in Slovenskemu združenju za obvladovanje tveganj SI.RISK za to priložnost! Udeležbo priporočam vsakemu, ki se želi naučiti več o obvladovanju tveganj iz globalne perspektive in s tem povezanimi izzivi.