maj 18, 2024 Prijava
SI.RISK novice, julij 2018

SI.RISK novice, julij 2018

1. TVEGANJE UGLEDA (RISK REPUTATION)

Letos bo naš glavni dogodek v oktobru (18-19. oktober 2018), ki bo organiziran skupaj z Evropskim inštitutom za skladnost in etiko poslovanja, v okviru njihove letne konference. Tema dogodka je tveganje ugleda iz različnih zornih kotov.

Predstavljeni bosta tudi dve odlični zgodbi iz prakse in sicer Bruseljskega letališča (gost Združenja SI.RISK) ter hrvaške družbe Pliva, d.o.o., članice mednarodne farmacevtske skupine Teva.

Ne zamudite programa odlične kakovosti, priložnosti za nadgradnjo vašega znanja in povezovanje z več kot sto drugimi strokovnjaki. Bodite med njimi!

Rok za zgodnje prijave, v katerem veljajo nižje prijavnine, je 31. julij. Člani Združenja SI.RISK imamo popust pri prijavi na dogodek. Več o dogodku si lahko preberete v priloženem vabilu ali na naši spletni strani.

2. Evropska raziskava na področju obvladovanja tveganj Risk Management 2018   

Ponovno vas vabimo k sodelovanju v največji evropski raziskavi na področju obvladovanja tveganj Risk Management 2018Raziskavo izvaja Zveza evropskih združenj za obvladovanje tveganj (FERMA), v sodelovanju s PwC in ob podpori nacionalnih združenj.

Namen je zagotoviti boljše razumevanje razvijajoče se vloge in aktivnosti upravljalcev tveganj. Poleg tega bo raziskava pomagala opredeliti njihove prednostne naloge in vse to postaviti v perspektivo na evropski in nacionalni ravni.

Gre za unikatno raziskavo, ki s pomočjo odgovorov več kot 600 anketirancev ponuja dejanski vpogled v vsebino funkcije obvladovanja tveganj.

Praktični napotki:

  • Vaši odgovori so strogo zaupni in bodo dragocen vir informacij za razumevanje razvoja poklica upravljalca tveganj.
  • Za vsa vprašanja boste potrebovali približno 10 minut.
  • Rezultati bodo objavljeni novembra 2018 in vam bodo omogočili primerjavo s svojimi kolegi na nacionalni in evropski ravni.
  • Zaključek raziskave je predvidoma konec junija / začetek julija 2018.
  • Povezava na raziskavo najdete v e-pošti, posredovani vsem članom Si.risk dne 28.5.2018 ALI NA https://www.ferma.eu/2018-european-risk-management-survey

3. Evropska nagrada na področju obvladovanja tveganj 2018

FERMA in časopis CRE organizirata že tretjo Evropsko nagrado na področju obvladovanja tveganj.
Prijave sprejemajo do 22. avgusta 2018.
Letos je se lahko prijavite v pet kategorij:
  • Risk Manager leta (Risk Manager of the Year)
  • Vzhajajoča zvezda leta (Rising Star of the Year)
  • Inovativni zavarovalni program leta (Innovative Insurance Programme of the Year)
  • Pobude za uveljavljajoče tveganje (Emerging Risk Initiative of the Year)
  • nagrada za življenjske dosežke (Lifetime Achievement)
Organizatorja dovoljujeta samo prijavo članov nacionalnih združenj, kar poenostavi celoten proces. FERMA in CRE spodbujata vse člane nacionalnih združenj, da se prijavijo, ali pa nominirajo člana združenja. Prijavo lahko opravite direktno na naslov: sbrown@commercialriskonline.com ali preko našega združenja.

Nagrade se bodo podelile 21. novembra 2018 v Bruslju.

4. FERMA SEMINAR: Cyber – Corporative Responsibility and Sustainability

Letošnji FERMA SEMINAR bo potekal od 8. – 9. oktobra 2018 v Antverpnu, Belgija.

Na seminarju boste izvedlii o čem je potrebno razmisliti ko kupujete kibernetsko zavarovanje, kako ovrednostiti kibernetsko tveganje v vaši organizaciji in kako oblikovati ne finančno poročanje.

Omenjene teme bodo predstavili stokovnjaki iz akademskih in poslovnih krogov, na praktičnih primerih, s konkretnimi izhodišči, orodji, praktičnimi nasteti, teroretičnimi modeli in še več. Na seminarju boste lahko spoznali strokovnjake, kolege, izmenjali izkušnje in pridobili evropski oziroma mednarodni pogled na problematiko.

Več o programu lahko izveste na naši spletni strani.

5. Münchensko letališče z novim centrom v boj proti kibernetskemu kriminalu 

Münchensko letališče se na dnevni bazi srečuje s kibernetskimi napadi različnih vrst. V borbi proti slednjim bodo ustanovili nov informacijski varnostni center, ki bo zajemal strokovnjake informacijske tehnologije iz letalske operativne družbe kot tudi strokovnjake odmevnih tehnoloških podjetij. Ti bodo testirali obrambne strategije in iskali nove rešitve v boju proti kibernetskim kriminalcem. Za vzpostavitev in upravljanje informacijskega varnostnega centra so si zagotovili podporo treh priznanih podjetij za informacijsko-tehnološko varnost: ERNW Insight, HvS-Consulting in IT-CUBE Systems. Slednji že vrsto let uspešno razvijajo rešitve ter svetujejo strankam o izboljšanju varnosti informacijske tehnologije. Primarna ciljna skupina varnostnega centra so letališča, letalske družbe in drugi partnerji iz letalske industrije, odprt pa bo tudi za druga podjetja in organizacije iz raznih področij. Odprtje informacijskega varnostnega centra je predvideno 31. januarja 2018 ob dvodnevnem kongresu letalske informacijske varnosti.

Povzeto po: New center to fight cyber crime opens at Munich Airport (TravelDailyNews).

 

KRATKE NOVICE

FERMA je na svoji skupščini ponovno izvolila v odbor direktorjev naslednja kandidata:

Dirk Wegener in Maria Isabel Martinez Torre-Enciso.

PRIPOROČAMO – strokovno branje

Swiss Re: Constructing the future: recent developments in engineering insurance

Natural catastrophes and man-made disasters in 2017: a year of record-breaking losses

AON: 2018 Risk Maps Aon’s guide to Political Risk, Terrorism & Political Violence

 

CERTIFICIRANJE

rimap, nosilec certificiranja: FERMA, termini vsak mesec od feb. – dec. 2018. Več o certificiranju si lahko preberete na povezavi tukaj.

http://www.ferma.eu/ferma/european-ferma-rimap-risk-management-certification

 

PRIHAJAJOČI DOGODKI

8.-9. 10. 2018 FERMA Seminar, Antwerp, Belgija.

18. – 19. 10. 2018 Tveganje ugleda, Združenje SI.RISK in EISEP, Bled.

21.11.2018 podelitev nagrad na področju tveganj, Bruselj, Belgija.

Novice pripravili: Špela Škofic, Maja Šušteršič